Vad är downhillcykling?

Cycling silhouette sunset success

Som namnet antyder så handlar downhillcykling om att cykla nerför olika typer av backar. Det kan vara en snäv, brant backe eller till och med ett berg. Det gäller helt enkelt att komma ner till målet så snabbt som möjligt.

Det finns mängder av downhill-tävlingar runtom i världen. Bara i Sverige har vi den officiella downhilltävlingen Svenska Downhillcupen. Utöver det har vi även SM och NM (Nordiskt Mästerskap) i denna tävlingsgren. För den som vill träna eller bara utöva sporten utanför tävlingssammanhang finns det gott om lokaler som olika föreningar har tillgång till. Ett exempel på en bra cykelpark är Järvsö Bergscykel Park. Här kan vem som helst prova på downhillcykling, oavsett vilken erfarenhet man har.

Vad behövs för att cykla downhill?

Först och främst så behöver du en bra downhillcykel, exempelvis en heldämpad och lättviktig mountainbike. Dessa kan du hitta på många sidor på nätet. Du kan även prova på cykla downhill med en allroundcykel, som exempelvis en bra BMX. Du hittar oftast all den skyddsutrustning som du kommer att behöva, som exempelvis knäskydd, ansiktsskydd och olika typer av kroppsskydd, på samma sidor som själva cyklarna. Dessa skydd är väldigt viktiga, eftersom de minimerar riskerna för att råka ut för allvarligare skador om olyckan skulle vara framme.

Rätt sport för våghalsar

Du märker snabbt om downhill är rätt sport för dig. Det som är mest lockande med just denna typ av cykling är att du kan komma upp i hisnande farter, på samma sätt som skidåkarnas störtlopp. Har du det som krävs för att våga kasta sig nerför branta bergsväggar i snabba hastigheter? Vem vet, kanske är det du som är Sveriges nästa stjärnskott inom downhillcyklingen.