Skidåkning

Skidåkning innebär att transportera sig på snö med hjälp av skidor. Från början byggdes bara enkla träskidor med byglar så att man kunde fästa fast skorna. Men som med allt annat kommer man alltid på nya och bättre idéer. Idag är skidåkning en stor sport som många utövar och utrustningen idag är helt annorlunda.

UtrustningUtrustning

Moderna skidor och tillhörande utrustning är idag anpassade efter olika åkstilar. Framförallt skiljer man mellan längdåkning, alpin utförsåkning, freestyleåkning och telemark-åkning. För att åka skidor behöver man framförallt skidor och pjäxor. Stavar är ett måste vid längdskidor till exempel, då är det med hjälp av stavarna som man tar sig framåt. För övrigt avgör man själv om man vill ha stavar eller inte. Nybörjare brukar köra utan stavar för att kunna hålla ut armarna och på så vis få bättre balans, men det gäller främst när man åker utför. Beroende på vilken typ av åkstil man väljer och hur duktig man är finns det fördelar och nackdelar med att välja stavar. Vid utförsåkning har man för det mesta även skyddsutrustning så som hjälm. Hjälmen är en bra livförsäkring i backen.

Klädseln anpassar man normalt efter väder och temperatur. Den vanligaste klädseln är ett varmt underställ innerst mot kroppen och ytterst antingen en overall eller en vinterjacka tillsammans med termobyxor, det vill säga fodrade överdragsbyxor. Det viktiga är att klä sig enligt lager på lager principen så att man inte blir blöt och kall om man svettas.

Många större skidanläggningar har uthyrning av skidor, pjäxor, stavar och hjälm ifall man själv inte skulle äga utrustningen, vilket många inte gör.

Tävlingar

Som i alla andra sporter tävlar man även inom skidåkning. Skidor är en stor sport på många delar av världen. Främst hålls tävlingar i skidåkning på platser med vinterklimat under den kalla årstiden. Det finns olika tävlingar inom skidsporten bland annat slalom och freestyle, man kan även tävla i längdskidor.
Vasaloppet är ett långlopp på skidor och är världens längsta längdåkningstävling. Sträckan är på 90 km och går från Berga by i Sälen till Mora i Dalarna i Sverige.