Redo för backen

Nu när vi är mitt uppe i vintern är det kanske snart dags för årets skidresa. Vare sig resan går till svenska fjällen eller ner till Alperna är det viktigt att man har rätt utrustning och är välklädd.

slalomDet allra viktigaste när man ska åka skidor är givetvis själva skidorna med tillhörande pjäxor. Nuförtiden är det i princip uteslutande så kallade carvingskidor som gäller, vilka till skillnad mot förr inte ska vara längre än en själv utan kortare. Hur långa skidorna ska vara beror lite på hur bra man är som skidåkare. Ett bra tips är att fråga i sportaffären om man är i färd med att köpa skidor. En annan möjlighet är också att hyra skidor på plats.

Förutom själva skidorna är såklart även pjäxorna viktiga. Det är av största vikt att pjäxorna sitter bekvämt även när man spänner åt, annars kan veckan i backen bli en obehaglig upplevelse. Utöver skidor och pjäxa är även givetvis bindningar samt stavar bra att ha. En tumregel är att staven ungefär ska vara i armbågshöjd.

Skidglasögon är en annan sak som är nästintill nödvändig när man åker skidor. Ett bra tips är att satsa på ett par riktiga skidglasögon och inte bara köra i ett par ”vanliga”, eftersom dessa inte skyddar mot snö lika bra. Dessutom värmer ett par riktiga skidglasögon lite om det är riktigt kallt. En hjälm kan också vara bra att sätta på huvudet för att vara säker, framför allt om man tänker köra off-pist.

Snygga skidkläder är såklart också viktigt att ha i pisten. Förutom en snygg jacka och ett par snygga byxor är även en snygg mössa, ett par handskar samt en halsduk en bra idé att införskaffa. Ett underställ i någon form kan också vara bra ifall man ska åka till något riktigt kyligt ställe.