Längdskidåkning

Längdskidåkning har varit en del av den svenska kulturen väldigt länge. Det finns arkeologiska bevis för att längdskidor användes i Sverige redan för 5000 år sedan.

Skiing

Lite historia

Under forntiden var skidorna ett sätt att ta sig fram under vintertid, och det främsta syftet var naturligtvis jakt. Numera åker vi både för det rena nöjet att glida fram på snön och uppleva det svenska vinterlandskapet, och för att tävla.

Men tävling inom längdskidor är ändå inget nytt. Faktum är att den tidigast anordnade tävlingen med längdskidor vi känner till är från 1878, och den tog plats i Stockholm. Och det första officiella svenska mästerskapet i längdskidor hölls 1910 i Härnösand.

Tävlingar

Tävlingsformen i längdskidor beror ofta på vilken distans loppet är. I masstart så startar alla deltagare samtidigt, Vasaloppet använder denna stil. Jaktstart är ett startsätt som används inom skidsporter som har flera etapper, som skidskytte och skidorientering, där man startar beroende på placering i tidigare etapper och bäst individuell sluttid vinner. I intervallstart har man en viss tid mellan varje åkares start, vanligen 15 eller 30 sekunder.

Under 2000-talet blev även sprintloppen väldigt populära, de körs i stadsmiljöer på snö man fraktar in just för tävlingen. De brukar vara mellan en och två kilometer långa och under en och samma dag kör man kvarts- och semifinaler där de bästa i varje går vidare till final.

I vinter-os finns det ett flertal grenar av längdskidåkning, som skiathlon, stafett, sprintstafett och distanser på 10, 15, 30, och 50 kilometer. Och vartannat år arrangeras VM av FIS (det internationella skidförbundet). Världscupen i längdskidor arrangeras varje år och den består av ett par större tävlingar under en hel säsong.

Börja åka

När det kommer till att börja åka är det alltid bra att se till att man först har bra kläder, de ska helst vara varma med inte för tjocka, du vill kunna röra dig något smidigt. Syntetiska material är bra då de inte lätt blir blöta och dessutom torkar fort.Skidor och pjäxor bör köpas i en butik om man inte har mycket erfarenhet, personalen där kan hjälpa dig att hitta rätt sorts skidor och rätt längd. Valla är också något man måste införskaffa vare sig man är nybörjare eller en erfaren åkare. När du sedan har alla verktyg de behöver kan du ta dig ut på nätet och kolla om det finns några skidspår i ditt område som verkar intressanta. Du kan även fråga de som arbetar på en sportbutik om du inte hittar någon bra information själv, så passa på att fråga medan du köper dina skidor, när du ändå är där. Sedan är det bara att ta sig ut i natur och njuta.